Hagyományos Kínai Orvoslás

Hagyományos Kínai Orvoslás

Az akupunktúrás pontok négyféle meghatározási módszere

2024. június 14. - PaPa

Az akupunktúrás pontok négyféle meghatározási módszere

_42512d92-72c1-4d5a-a626-c82b6095588a.jpgAz akupunktúra klinikai hatékonysága szorosan összefügg azzal, hogy a pontokat mennyire pontosan találjuk meg. Ezért elengedhetetlen, hogy megfelelően elsajátítsuk a helymeghatározási módszereket, hogy pontosan azonosítani tudjuk a kezelendő pontokat. Az alábbiakban ismertetjük a négy leggyakrabban használt módszert az akupunktúrás pontok meghatározására.

1. Csontmérési módszer

A csontmérési módszer a test különböző részeinek hosszát a csontok ízületeinek segítségével méri. Ez a módszer standardizált, így nem számít, hogy a páciens neme, kora, magassága vagy testsúlya milyen, minden esetben alkalmazható. Ezt a módszert használják a test arányainak meghatározására és az akupunktúrás pontok pontos elhelyezésére.

2. Testfelszíni jelölési módszer

A testfelszíni jelölési módszer kétféle jelölést használ: fix és mozgó jelöléseket.

- **Fix jelölések**: Ezek olyan pontok, amelyek nem változnak a test mozgása során. Ilyenek például az arc vonalai, hajvonal, köröm, mellbimbók, köldök, valamint a csontok és izmok kiemelkedései vagy mélyedései. Például az orrhegyen található a Su Liao pont, a szemöldökök között az Yin Tang pont, a mellbimbók között a Dan Zhong pont, a köldöknél a Shen Que pont, a fibula fejének elülső alsó szélénél a Yang Ling Quan pont, és a szemöldök belső végénél a Zan Zhu pont.

- **Mozgó jelölések**: Ezek olyan pontok, amelyek a test mozgása során változnak. Ilyenek például az ízületek, izmok, inak, bőr redői és mélyedései. Például a fül előtt található pontok (Er Men, Ting Gong, Ting Hui) akkor találhatók meg, amikor a páciens kinyitja a száját. A Yang Xi pont az, ahol a hüvelykujj kinyújtásakor a hosszú és rövid hüvelykujjizom közötti mélyedés található.

3. Ujjméréses módszer

Az ujjméréses módszer a páciens saját ujjait használja a pontok mérésére és meghatározására. Három fő módszer létezik:

- **Középső ujj mérése**: A középső ujj hajlított állapotában a középső ízület két oldala közötti távolságot egy cun-nak tekintjük.
- **Hüvelykujj mérése**: A hüvelykujj ízületének szélessége egy cun-nak számít.
- **Négy ujj mérése**: Amikor a páciens az összes ujját összezárja (mutatóujj, középső ujj, gyűrűsujj és kisujj), a négy ujj szélessége három cun-nak felel meg.

4. Egyszerűsített pontmeghatározás

Az egyszerűsített pontmeghatározás a klinikumban könnyen alkalmazható módszer. Például ha a páciens karjai természetesen lelógnak, a comb közepén található a Feng Shi pont. Ha a páciens mindkét kezét keresztbe teszi, a hüvelykujj és a mutatóujj közötti végén található a Lie Que pont.

Az akupunktúrás pontok helyes meghatározása kulcsfontosságú a kezelés hatékonyságának biztosítása érdekében. Ezek a módszerek segítenek abban, hogy pontosan megtaláljuk a megfelelő pontokat, függetlenül a páciens testalkatától vagy egyéni jellegzetességeitől.

A bejegyzés trackback címe:

https://orvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr9818427833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása